Aperture

Sedang melepak-lepak di Warung Din sebentar tadi, jejaka hensem Sop bertanya kepada aku, pe buat time cuti? Aku macam biasa, sambil melahap nasi sambil bercakap, “hahu hak huat hape hape”.  Sop yang memang paham-paham bahasa orang tengah ada nasi dalam mulut, reply “Tak update blog?” Aku pon pandang sop.. “Haah haa..oh hrap..hahu hupa…” (aah la..oh crap..aku lupa..)

So, kita kembali lagi dengan siri asas kamera yang enshaAllah dah nak habis dah. Silibus aperture ialah silibus last dalam siri asas kamera.

APERTURE

Aperture ditakrifkan sebagai lobang yang membenarkan cahaya lalu masuk. Sama konsepnya dengan struktur iris dalam mata. Dan konsepnya pon sama. Maken besar lubang, maken banyak cahaya masuk. Maken gelap environment, kita memerlukan lobang yang lebih besar, supaya cahaya yang masuk adalah cukup banyak untuk memastikan exposure gambar yang dikehendaki, dapat dicapai. Paham kan? Simple dan mudah.

Nilai aperture pulak, maken kecik bermakna maken besar lubang. Contohnya, f 1.4 lagi besar dari f 2.0 dan seterusnya.

APERTURE DAN SHUTTER SPEED

Obviously, aperture dan shutter speed mempunyai kaitan rapat dan bergerak secara selari. Sebabnya, dua-dua basically melibatkan jumlah aliran cahaya yang masuk. Aperture ialah size lubang, manakala shutter speed ialah jumlah masa lubang tu dibukak semasa proses amek gambar. Kiranya, kalo anda guna aperture 1.4, bermaksud anda leh guna shutter speed yang lebih laju untuk dapatkan exposure yg dikehendaki.  Logiknya ialah, anda tak perlu bukak lubang lama-lama, sebab lubang dah sedia besar, so cahaya yang lebih banyak boleh masuk dengan kadar masa yang lebih cepat. Paham kan? Simple dan mudah.

APERTURE DAN BOKEH

Ada satu benda yang di’term’kan sebagai bokeh. Bokeh secara ringkasnya ialah blur, atau lebih tepat lagi, blur yang estetik. Efek bokeh terhasil kesan dari wujudnya depth of field, atau lebih diketahui umum ‘dof’. Dof ialah satu area di mana subjek yang terletak di dalam area tu akan difokus, manakala yang terletak di luar area, akan jadi out of focus (blur).

Kaitan aperture dan bokeh ialah, maken besar aperture, maken shallow depth of field ( maken kecik area), so maken banyak dan kuat blur nyeh aka maken kuat bokeh nya. Mechanism terbentuknya bokeh ni boleh di baca dalam wiki, sangat jelas dan mudah difahami. Tapi, basically, bagi enthusiast bokeh, atau sape-sape yang minat nak dapatkan efek bokeh, anda kena pakai lens yang mempunyai aperture yang besar. Sepanjang pengalaman, aperture sebesar 2.8 sudah mampu memberikan dof yang secukupnya untuk dapatkan efek bokeh yang kemas dan smart.

Antara lens favorite untuk efek bokeh :

50mm f1.4

50mm f1.8

24-70mm f2.8

70-200mm f2.8

Aku rasa yang paling sedap ialah 70-200mm 2.8. Dah la aperture besar, leh zoom jauh, dan basically subjek yang diambil dengan lens nih, biasanya dalam situasi dimana subjek tu duduk jauhhh dengan background. Bila dalam keadaan camtu, efek bokeh jadi lagi meletup-letup. Heheh. So belilah lens nih. Leh aku pinjam nanti-nanti. Tak mahal pon. Canon punya baru RM 7k++ uhuk uhuk.

Di sini aku kongsi link sifu-sifu bokeh yang aku sangat minat..

Nasey

*December Sun

Deney

Dila (50mm f1.8 —- cheapest bokeh lens, RM350 je)

Okeh, sekian. Banyakkan tengok galeri-galeri cantek, so gambar-gambar korang pon leh jadi cantek-cantek🙂

Rarindra Prakarsa

Siapa Rarindra Prakarsa? dia ialah seorang yg misteri. rarindra adalah cyber name beliau. mungkin hanya ada beberapa org saja yg bertuah dpt mengenali beliau secara peribadi. mungkin hanya beberapa org saja yg tahu nama sebenar beliau. dia memang misteri.

 

beberapa tahun lepas (sekitar 2-3 tahun lepas), rarindra telah mencipta satu fenomena dalam dunia fotografi.. sampaikan sape-sape yg tak tau sape rarindra, dia memang kodi. orang semua tergila-gilakan nak tau, siapakah rarindra prakarsa sebenarnya? yg diketahui, dia ialah org indonesia, dan kemungkinan besar orang jawa. tapi kenapa? kenapa pencinta seni dan fotografi menganggap rarindra adalah antara sifu paling agung?

 

sebabnya ini..

 

5052958-md5143935-lg5521916-lg5530970-lg5565693-lg6201314-lg6704619-lg

 

rarindra prakarsa ialah seorang fotografer yg hebat, dan pemanipulasi gambar yg superb. idea beliau yg diketengahkan dalam seni-seni beliau, adalah sesuatu yg baru, yg orang tak pernah terfikir nak buat. kemahiran beliau bermain dgn cahaya dalam setiap gambar sangat menyayat hati saya. kemahiran beliau membuat gambar outdoor seolah-olah gambar di studio membuat para newbies dunia fotografi bingung.. dan kagum. itulah sebabnya.

 

saya mengikuti forum-forum di tenet utk mengetahui, bagaimana workflow rarindra. of course, rarindra sendiri tak pernah reveal lah kan. tapi ada macam-macam teknik yg orang ajar. sampai saya sendiri, pada mulanya, membuat efek cahaya tersebut secara manual (pakai brush), sebab pening pk camne rarindra wat gambar dia.

 

Picture138copyantara hasil pertama saya cuba membuat efek rarindra secara manual.

 

tapi selepas beberapa lama, ada orang telah berjaya menghasilkan satu workflow, yg hasilnya seakan-akan gambar rarindra. dan seriously, teknik ni jauh lebih senang utk di folo dari manually buat.

 

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1006&message=24971754

 

kawan-kawan boleh lihat dan berlatih. tapi pastikan asas photoshop agak-agak kukuh. utk beginner photoshop, kena bukak kitab fundamentals dulu🙂 post ini, saya kira, adalah satu kegembiraan kepada org yg suka gambar-gambarnya kelihatan luar dari biasa (sebab ada org prefer mengekalkan natural look pada hasil mereka). jadi selamat mencuba!

 

6120_144230389061_765794061_3429434_3259735_nantara yg pernah dihasilkan dgn tutorial di atas. tp ni bukan hasil paling kemas yg saya buat. korang leh wat lagi bes!

Untuk Newbies

Assalamualaikum !

Sejak akhir-akhir nih.. ramai syabab di Irbid sudah berminat untuk beli dslr. kurang diketahui apakah punca wabak nih.. pasal duet dah banyak kot? hehehe. dan syabab-syabab nih (akhawat tak pernah pulak) selalu mengajukan soalan sama, yg saya penat nak jawab banyak kali, iaitu, kamera apa nak beli? so, saya jawab di sini, agar senang untuk semua yg berminat utk beli dslr. tapi, post ni hanyalah dari pandangan saya sajer.. yg kemungkinan ada ‘bias’ nyeh.

BODY

untuk sesiapa yg baru nak beli dslr, dslr terpisah kepada dua, lens dan body. dia bukan macam digicam, or semi dslr ( canon G10 contohnya) yg datang sekali lens dan body. dalam dunia dslr, lens dan body kamera beli asing-asing. sebagai permulaan, saya berpendapat, kalau nak beli dslr, put your money on either canon or nikon. jenama canon dan nikon, memang dah top dlm bidang amek gambar nih. mereka adalah manufacturer yg mengeluarkn kamera yg berkualiti, user friendly dan berpatutan dgn harga.

dan mostly, pengguna dslr di malaysia menggunakan nikon or canon. susah nak jumpa yg guna sony or olympus or jenama-jenama laen. maksudnya, kalo beli dslr cap nikon dan canon, anda senang nak tukar-tukar lens dgn memember laen. pasal lens canon leh masuk kat body canon je, dan lens nikon pon sama (melaenkan korang beli adaptor ring utk mount lens canon kat body nikon and vice versa). tapi, kalo beli sony, agak susah lah nak pinjam-meminjam lens. pasal pengguna sony tak seramai canon dan nikon.

Canon atau Nikon ?

body dslr untuk canon dan nikon ada beberapa kelas tersendiri. mcm bmw. 3 , 5 and 7 series.

3 SERIES

CN-EOS500DCanon 500d = RM 2698

NK-D5000-BODYNikon d5000 = RM 2570

5SERIES

CN-EOS7DCanon 7D = RM 5750

NK-D300S-01Nikon D300s = RM 5450

7SERIES

CN-EOS5DMK2-01

Canon 5DMKII = RM8990

NK-D3XNikon D3x = RM 27350

List ni berdasarkan latest kamera yg keluar dalam range tu.. bukannya kamera yg sebanding dari segi specs dan sebagainye.

Dari list kamera-kamera nih, Canon 7d adalah yg latest sekali keluar. 500d dan D5000 keluar around the same time. begitu juga D3x dan 5DmkII. pade hemat saya, mengikut kan price range harga, kedua-dua jenama mnampilkan harga yg kompetitif. harga tak banyak beza. so, kalau nak beli, kita kena tgk specs setiap kamera lah.

saya kurang pasti akan specs setiap kamera secara detail. dalam list nih, hanya Nikon D3X yg takleh merakam video HD. tapi sebenarnya, Nikon D3x takleh dipadankan dgn 5DMKII, dia sepatutnya dipadankan dgn Canon 1Ds MKIII (yg juga takleh merakam video). mengikut pembacaan saya, Canon selalunya dikaitkan dgn gambar yg lebih sharp, dan ISO handling yg superb. maksudnya, walau guna ISO tinggi, noise pada gambar masih kurang. dan kamera Nikon pulak selalu dikaitkan dgn kemampuan menghasilkan kaler yg cantek. oleh sebab itu, ramai professionals (wartawan), guna canon, dan ramai hobbyist ataupon org yg tidak memerlukan sgt sharpness, memilih Nikon.

Namun, trend ni dah berubah, terutamanya selepas Nikon kuarkan D3 dan D3x, yg mampu menghasilkan gambar yg super cun, dan meng’handle’ ISO dgn steady sekali. jadi, senang cerita, Canon atau Nikon, masing-masing menghasilkan kamera yg sgt bagus. tapi, saya tetap memilih Canon. kenapa?

After Sale Service

bila kita beli kamera, dgn harga yg mahal, kita mengharapkan mereka akan melakukan servis yg baek kalau-kalau kerosakan berlaku pada lens dan kamera. telah diketahui umum, bahawa after sale service Nikon sgtlah terok. kadang-kadang, sebab rosak sikit-sikit je, harga utk servis melampau-lampau, sampai lagi baek beli baru teros. dan tempoh servis sgt lah lama. kadang-kadang berbulan-bulan lamanye. dan masalah ni tak berlaku dgn Canon. even kalau lama tempoh servis, kalo korang adalah professional, mereka akan kasik pinjam kamera atau lens yg sama dgn yg korang anta untuk diservis, supaya korang leh pinjam dan meneruskan kerja korang, dgn tanpa ada apa-apa masalah. so, until masalah after sale service ni diselesaikan oleh Nikon, baek lah angkat Canon.

LENS

membeli lens adalah lebih komplikated pada saya. sebab banyak sangat jenis, dan jenama! Canon , Nikon, Sigma, Tokina, Tamron dan Carl Zeiss adalah antara syarikat-syarikat yg menghasilkan lens-lens yg bagus. tapi, perlu diketahui, lens 1st party (Canon dan Nikon), biasanye lebih mahal dari lens 3rd party. jalan terbaek adalah selalu membaca review-review di internet sebelom membeli satu-satu lens. kadang-kadang, tak semestinya lens lebih mahal, maka lebih baek. kadang-kadang, yang murah tu setanding dgn yg mahal. so, rajin membaca amalan mulia.

jenis-jenis lens pon banyak ; fish eye, super wide, wide, telephoto, tilt and shift dan sebagainya. dan membeli kena bijak. kita kena tahu, apa yg kita minat dan suka amek, sebab every lens serves different purpose. namun, untuk beginner, saya rasa sgt sesuai dan penting utk start dgn telephoto lens. dan saya mencadangkan 18-200mm f 3.5 – 5.6. sebabnya, dgn lens ni, anda tak rasa tersekat. lens tak pendek sangat, means korang leh zoom jauh-jauh kalau nak. dan lens jugak leh amek gambar-gambar wide (pada focal length 18mm). so, korang tak akan rasa tersekat, dan dengan ini, lebih mudah utk korang berlatih ‘compose’ gambar.

so, soalan seterusnya, nak beli jenama apa? untuk lens 18-200mm, dari pengalaman sendiri, yg membeli tamron 18-200mm (RM 1100), dan telah biasa guna canon 18-200mm (RM 2695) milik kawan-kawan laen, memang ketara pada performance lens tu sendiri. lens tamron 18-200mm, pada saya, adalah antara lens yg paling menyakitkan hati. lembab, bising dan kaler tak cantek. in fact, lens ini adalah antara lens yg paling terok kualitinya oleh tamron. so, belilah yg 1st Party punya lens untuk 18-200mm nih. berbaloi.

CN-EFS18200F3556NK-AFSVR18200II

dan lens nih, biasanya dia ada certain abbreviation utk indicate something. contohnya, IS = Image Stabilizer or USM =  Ultra Sonic Motor. laen jenama, laen abbreviation yg digunakan. misalnya, Sigma guna HSM = Hyper Sonic Motor instead of USM yg digunakan Canon. tu korang rajin-rajin lah baca sendiri.

KESIMPULAN

kesimpulannya, korang belilah ikot kemampuan. sebab yg penting bukan berapa canggih kamera tu, tapi lebih kepada setajam mana mata korang, sekreatif mana korang dalam meng’compose’ gambar. asah mata tu dulu elok-elok, baru pikir nak beli dslr. jgn dah beli, lepas tu amek gambar, composition sama je macam org amek gambar pakai handphone. biar kamera cap ayam, kita jgn jadi ayam.. sila jadi orang yg ada maruah!

Selamat membeli!

P.S : and kalau korang nak suggestion, saya akan suggest Canon 500D + Canon 18-200mm. best!🙂

Jazakumullahu khairun jaza2.

wassalam.

Shutter Speed

Assalamualaikum.

Ye, tak update lama. malas. haha. and mengharapkan agar kawan-kawan laen updatekan. tp macam takde. kesian blog ni bersawang..

Takpe, kita teruskan perbincangan pasal shutter speed, secara ringkas.. tak perlu tau yg komplikated sgt. first, shutter speed adalah kelajuan shutter, dan rasanya semua jelas akan maksud ni. nama dia dah cukup deskriptif kot. shutter ni adalah satu alat, yg dibina dalam kamera, bagi membolehkan cahaya masuk, untuk certain period of time. maksudnya, dia bukak lagi lama, banyak lah cahaya masuk. dia bukak sekejap, sikit lah cahaya masuk.

Aplikasinya? Kalo keadaan gelap, set lah shutter speed jd lagi lama. tapi, risk nya ialah akan terhasil blur (seperti yg pernah diterangkan). tapi, orang akan pikir, pe guna nak wat shutter speed lama..? nanti blur, susah lah.. tangan nak kena stabil dan sebagainye. jawapannya, kita gunakan shutter speed yg lama dan ISO yg rendah, untuk dapatkan efek-efek tertentu dalam gambar. contohnya, bila nak shoot light trail.. macam dalam post sebelom ni. bagi setiap gambar, mungkin shutter akan terbukak selama 15-30 saat (normal shutter speed yg sedap-sedap ialah 1/60 -1/80 saat), sebab gambar tu diambil dalam bilik yg terlalu gelap, dan kami hanya gunakan torch light utk ‘paint’ model-model tu.

Lagi satu aplikasinye, ialah utk amek gambar HDR (High Definition Range). gambar-gambar HDR, secara ringkasnya digunakan bila kita nak gambar kita mempunyai exposure yg seimbang bagi semua subjek dalam gambar. contohnya, kalo kita amek gambar pada exposure +1, subjek utama mungkin nampak ok, tapi background terlalu terang, dan ada part terlalu gelap. so utk mengatasinya, kita gunakan teknik HDR. kita amek gambar tersebut pada beberapa exposure (-3 -2 -1 0 1 2 3), supaya de range of exposure, maksudnya bukan lah satu exposure saje, ada banyak, dan kemudian kita gabungkan pakai certain software, dan hasilnya, gambar kita mempunyai range exposure yg tinggi (HDR).

Gambar-gambar HDR biasanye lawa bila kita amek gambar nature, bukan orang. dan gambar nature termasuk lah time malam-malam. dan untuk dapatkan exposure , contohnya, +3 dalam keadaan takde cahaya, kita memerlukan shutter speed yang lama. kita boleh naekkan ISO, tapi kualiti gambar HDR akan terjejas, pasal byk noise. so kita kena letak ISO pada 100, dan panjangkan masa shutter speed.

n650482471_993256_5127

n650482471_993257_5391– gambar HDR yang aku amek time malam di London.. memang kena pacak tripod masa nih.

n650482471_993248_9269– ini gambar time siang, di hamburg kot kalau tak silap. masa siang, handheld je takpe. xyah pacak tripod, pasal shutter speed laju.

oh ye, untuk amek gambar panning pon memerlukan shutter speed yg agak lembap dari biasa (mungkin 1/13 – 1/6 saat time siang). camne nak wat panning? laen post. heheh.

untuk shutter speed laju pulak, common sense. kalo kau nak amek gambar sport contohnya, kenalah laju gila shutter speed kau. dan biasanye amek gambar sport, memerlukan kamera yg ada aperture besar utk kualiti gambar yg terbaek. bagaimana aperture meng’affect’ shutter speed? itu akan diterangkan later-later, enshaAllah.

and bila aku cakap HDR manusia tak lawa, bukan lah tak lawa langsung. cuma post processing nya ialah pain in the a**, hanya untuk kasik nampak ok. contoh certain HDR manusia yg aku shoot beberapa tahun lepas :

halfi2R

IMG_0667_8_9_tonemappeduR

n650482471_1046974_7663-kalo HDR untuk ramai-ramai, takpe. senang je post processing, pasal orang takkan nampak segala kematu dan jerawat kat muka subjek. yg leceh ialah portrait.

okeh, itu sahaja dulu.

jazakumullahu khairun jaza2.

wassalam!

UPDATE!


Assalamualaikum semua!

Sekian lama tak hapdet.. dek busy sebab ada exam segala. dah dekat dua bulan kot tak hapdet. siap masing-masing dah masuk fa9al 9oifi. untuk mengelakkan blog ni dari mati dan tak bernyawa, aku letak update sikit pasal sedikit projek amek gambar semalam, yang dirancang dan dikelolakan oleh saudara Anwar Rashid di bayt gravity, disertai oleh aku, ejad, halfi dan model-model yang bertauliah laennya.

Tema projek kali ni adalah ‘water splash’. Projek water splash memang popular. dah ramai wat. kira macam dah jadi salah satu ‘silibus’ belajar amek gambar.  Kemudian kitorang wat lak projek ‘light trail’, lagi satu ‘silibus’ dalam dunia fotografi ni. kira malam tadi, dari kol 9 malam smpai kol 3 pagi, kitorang berjaya habeskan 2 chapters, alhamdulillah.

Setup untuk projek water splash memang aku tak ingat secara detail. sedikit butiran :

Kamera: Nikon d300 (triggered by remote control)

Lens: 18-135mm (mungkin).

Flash : Built in 1/128 (master) and Nikon SB 600 (slave); Nikon SB 600 (TTL) bounced upward near the subject and built in flash di-block dengan sekeping kad untuk elak flare on glass.

Backdrop:  Kain itam milik anwar.

Lokasi: Dapor bayt gravity.

walaupon tak sesempurna yang sepatotnya, namun kami gembira dengan resultnya. sebab memang takde pengetahuan basic tentang setup yang sepatutnya, semua based on try and error, dan pengetahuan kami dalam CLS juga sangatlah limited. Sedikit water splash dari semalam..

splash 059eR

splash 046eR

untuk projek light trail plak.. details nyer :

Kamera : Nikon d300

Pastu kitorang just ‘paint’ model dengan cahaya dari torch light ejad dalam bilik gelap. Setel!

Sedikit light trail dari semalam :

potret 048R

potret 054ER

potret 063ER

potret 050eR

Jam 3.30 pagi lebih kurang, tamat la sesi amek gambar, dan di sambung dengan sesi PES sampai subuh. harapannya, mungkin benda-benda camni leh dibuat dengan kekerapan yang sedap-sedap orang kata, agar otak tak beku dan terus berkarya. pada member-member lain yang de gak wat sesi camni, boleh la upload hasil-hasil anda di blog nih. leh kongsi-kongsi ye dak?

Jazakumullahu 5hairun jaza2.

.mando.

P.S:  aku baru mendapat teguran tadi yg gambar light trail nampak black patches all over the place. mintak mahap pasal kat monitor kompiter ni, nampak elok je. so.. anggap jela dark patches tu tak wujud. ahaha.

Film Speed II

Mengaplikasikan penggunaan film speed

Sumorang pernah rasa dan hadapi keadaan bila amek gambar time gelap, atau low light situation, gambar jadi blur. Camne gambar boleh jadi blur? Ha.. ini yang kita nak tau. Tapi mungkin akan diterangkan dalam shutter speed nanti. Tapi pendeknya, shutter speed jadi macam slow, sebab nak kasik cahaya yang cukup masuk, supaya exposure gambar adalah selari dgn pe yang kita da set kat light exposure tu.. ( -2, -1, 0, +1, +2).. jadi kalau de menatang yang bergerak semasa shutter masih terbukak (lom terkatup), movement tu turut akan dirakam. so terhasillah blur.

Jadi camne nak elak blur? Jawapan sayur je.. lajukan shutter speed.. ye dak? Pe pro and kontra lajukan shutter speed? Pro ; gambar jadi x blur. Kontra; gambar jd gelap (dlm lowlight situation). Sebab? Cahaya yg diperlukan utk kasik gambar terang sket, lom sempat masuk, shutter da terkatup, pasal shutter speed laju (bukak dan tutup dgn pantas). Tapi mesti de jalan kan? Mesti ada other way around. Ye anak-anak.. di sinilah teraplikasinya ilmu film speed kita.

Telah diexplen, bila film speed makin laju, maksudnya film tu maken sensitif terhadap chaya. Maken laju, maken sensitif. Maksudnya, dalam keadaan cahaya yang x berapa nak ada pon, dsbabkan oleh film yg sgt peka dgn keadaan chaya, maka gambar tetap akan jadi terang. Tapi de satu benda yang x berapa nak best.. pasalnye bila film speed maken laju, film grain akan jd byk (kalo pakai film), atau noise (kalo digital). Maksudnya gambar mcm berbintik2. Mcm mananya leh de noise ni plak? haa.. rujuk kat wiki. Cam malas plak nak terang.

De org memang suka noise. Tapi pada aku, gambar yang ko amek, bialah dlm kualiti yg seoptimum mungkin. Noise (kalo nak tambah noise), kaler, exposure, sume leh ubah dalam potosop. Tapi kalo gambar asal da ada noise, memang xleh buang noise tu. De certain plugins mcm noiseninja yang leh reduce noice, tp setakat reduce jela.. tapi walau mcm mana keadaannya pon.. sebagai rules of thumb.. gambar blur adlh lebih sampah dr gambar yg byk noise tp sharp. Sharp itu penting ye kawan2. Sharp.

Maksudnya di sini, kalo tempat gelap, korang letak la ISo smpai ribu2.. xpe. biar sharp gambar. Itu lagi impoten. Tp kalo siang terang benderang, letak ISO smpai 1600, tu memang nak kena sigung sekali. Ingat, kualiti gambar biar seoptimum (bukan semaksimum) mungkin!

18

30

27

 

beberapa contoh gambar yg diambil dlm low light, dan ISo tggi. Gambar tidak diedit. Cuma mungkin kasik nampak lebih saturated.

Sepanjang pembacaan aku, utk sape2 yang nak beli dSLR, Canon memang pemes dek kerana sistem handling ISO yang cun. Means even ISo tggi, noise xberapa nak signifikan. Contohnya MarkIII mempunyai ISO yang leh gi sehingga 25600 (kalau x silap). Tapi kalau de duit, Nikon D300 atau D3 pon mampu mencabar kewibaan Canon. Mungkin aku akan cerita perbezaan Canon dan Nikon (dari pembacaan aku) di laen masa. Ingin ditegaskan di sini aku x pro mana-mana manufacturer. Kalau de orang nak kasik free mark III atau D3, besar tapak tangan, nyiru aku tadahkan (adat melayu). lol.

Salam. Jumpa lagi.

 

.mando.

Dry Box

post kali ni adelah tentang macamane nak menjaga barang elektronik korang. sebab kita tau yang kelembapan udara kat sini (humidity) memang sangat tinggi lagi2 di kala musim sejuk, menjadikan persekitaran yang sesuai untuk fungus/kulat tumbuh di mana2.

bagi aku, setiap orang yg ade camera tak kesah la camera kecik mane sekali pon, msti ade dry box.

gambar lens di atas menunjukkan akibat mereka yang tidak menjaga barang2 mereka.

selalu nampak dekat corner bilik/blakang langsir/dlm drawer/cupboard ade fungus kan..(biasela tu lagi2 lelaki)..fungus ni akan tumbuh dekat tempat yang kurang cahaya, jarang bukak dan tempat yang selalu kita tak belek. jadi fikir balik, mane tempat kita letak mp3/kamera ek?stakat ltak dalam drawer camtu je?x bley jadi…tu la perlunya kita kepada Dry Box ni.disyorkan untuk mereka nak menjaga barang mahal, macam DSLR dan…dan lain2 lagi ah.Dry box ade lah satu kotak di mana kita letak equipment kita dalam keadaan kering, dan temperature elok.dry box ade banyak jenis, kalo nak mantop tu bole la ade sampai harga die rm1100++ (bole beli lens tu).

so jom buat under 10jd DIY dry box.

ok ni contoh dry box DIY:

my DIY dry box

my DIY dry box

1. tupperware beli kat carrefour.( pastikan kedap udara)

2.silica gel amik dr msia (padahal ade je yg mcm thirsty hippo tu kat safeway irbid ni ha, aku baru tau)

aku tengok mmg ramai r yg gune macam aku ni, sbb murah pastu senang plak tuh.skali beli silica gel tu, boley thn lama. tapi pastikan tupperware ko tu air tight(kedap udara), jgn ar beli yg murah2 mcm kat simsimah tu(no offence) sbb kita mmg nk dlm tu lagi kering dr luar.pastu pastikan tupperware tu mmg sunlight bole masuk.transparent r.

antara cara lain utk xnk kasi fungus:

1. slalu gune

2. skali sekala, expose kan kat sunlight seminit dua.

3. uv lamp

4. aic cond! sbb air cond adelah satu dehumidifier.

5. elakkan letak kat tmpat tertutup sgt yg xde cahaya masuk(slm drawer contohnye)

ni contoh dry box yg mahal sket r, tp mmg bagus dan digalakkan.org msia beli ni je kot.boley dapat kat di mana2 kdai mcm foto shangri-la, bintang maju dan lain2 lg.rege rm100 keatas.

sekian,

anwarash.

.sample.

meng-fake-kan sun ray dan mnambah elemen bokeh..

meng-fake-kan sun ray dan mnambah elemen bokeh..

saja2 aku kongsi gambar latest nih. editing yg simple telah dilakukan. sekarang da tua2 nih mmang malas nak edit melampau2.:)
.mando.

Rule Of Thirds

taken from digital photography school

taken from digital photography school

Rule Of Thirds adelah antara benda paling penting dalam menjadikan hasil fotografi anda lebih menarik dan sedap dipandang. Banyak gambar2 pro menggunakan hukum ini dalam hampir setiap gambar mereka.so, ape kejadah ROT (Rule of thirds) ni? jom kite tgk..

rule of thirds

rule of thirds

sebelum korang tangkap gmbar tu, bayangkan gambar tu dibahagikan kpd tiga secara menegak dan melintang.so jadi 9 bahagian r..

4 bulatan merah tu, adelah tempat yang dikatakan paling sesuai untuk korang letak subjek korang, menjadikan gambar korang agak best.

sbnarnye, kajian menunjukkan bahawasanya mata manusia bila memandang satu2 gambar, die akan melihat kat 4 point di atas tu.menarik kan?

So ape kate korang try tengok balik gmbar2 mane yg korang rase best, and try apply rule of thirds ni.. ni contoh2 gambar ye.

hazim at pella

hazim at pella

toxo

toxo

wasiek

wasiek

by fd

by fd

ok cube korang bayang kan gambar2 atas tu kalo sume subjek die dok tengah gambar.x ke gambar camtu agak bosan kn?

dan yang terakhir, bnda ni bukannye wajib pon..xde la SEMUA gambar kena ikut rule ni kan? xde dosa pn kalo x ikut..ni cuma guideline yg basic, untuk sume orang tau..ok?

last skali, untuk sesape nak tambah ape2 atau betulkn kesilapan yg aku buat, tambah ape yg aku x sebut,contribute gambar dlm kategori rule of thirds ke bole la buat sedemikian.maaf atas segala kekurangan yg ade.

sekian,

anwarash.

Film Speed

Memahami film speed mungkin akan jadi lebih mudah kepada yang dah amek course radiology. Dak medic akan amek time 5th year, dak dentist akan start amek time 3rd year. Dalam radiology, kita memerlukan filem untuk menangkap xray yang dipancarkan. Filem mempunyai speed. Masa mula-mula xray wujud, doktor terpaksa memancarkan xray selama berminit-minit untuk mendapatkan film density yang optimum, bagi proses analisis seterusnya. Sebabnya ialah ‘kelajuan’ filem tu low, iaitu memerlukan lighting yang lebih kuat, ataupon masa exposure yang lebih lama. Kita takleh menguatkan tenaga xray, sebab berbahaya, oleh sebab tu, exposure time, iaitu jangka masa pendedahan patient kepada xray perlu lebih lama.

Dgn kemajuan teknologi seterusnya, ‘kelajuan’ film bertambah. Camne? Filem dibuat dari bahan yang responsif terhadap xray. Bila kena, dia akan react. Dan bila cuci, partikal yang diaktifkan akan jadi puteh. Low speed film mempunyai partikel dgn bentuk yang tak berapa nak optimum, utk mnyerap cahaya xray. Tapi high speed film mmpunyai partikel yg berbentuk tabular (kalau tak salah), yg mampu meningkatkan rate pendedahan terhadap xray. Dan bahan yg digunakan adlh silver halide, yang lebih sensitif terhadap xray. Hal yang sama jugak dalam photography. Cuma bezanya, dalam medicine kena pakai xray, sebab xray je mempunyai magnitud tenaga utk ‘tembus’ segala struktur jisim badan dan kurang efek radioaktifnye.

Kalau kita igt, masa zaman kecik-kecik, kalau pakai kamera yg menggunakan filem, bukan digital, kita kena beli filem, dan kat kotak2 filem tu de certain nombor. Contohnya Kodak 1600, Kodak 3200 etc. Dan dari yang kita paham time kecik-kecik, makin tinggi nombor, maken power. In a way, betol pe yang kita paham. Nombor-nombor itu adalah speed film tersebut. Dalam unit pe? ISO. Banyak unit yang ada utk menilai speed film, tapi yang lebih dominan digunakan adalah ISO. Iso pon de dua. ISo aritmetik, dan ISO logaritmik. tapi kita pakai biasanya, ISo aritmetik. 50, 100, 200, 400, 800, 1600 dan seterusnya. Nilai bertambah 2x ganda setiap kali, dan it applies to film speed too. FIlm dgn ISO 100 2x ganda lebih sensitif dari ISO 50.

Ok, setakat ni dulu. Sambung kendian. Feedback boleh disalurkan kat ruangan komentar.🙂

Jazakumullahu khairan.

.mando.

« Older entries
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.