Film Speed

Memahami film speed mungkin akan jadi lebih mudah kepada yang dah amek course radiology. Dak medic akan amek time 5th year, dak dentist akan start amek time 3rd year. Dalam radiology, kita memerlukan filem untuk menangkap xray yang dipancarkan. Filem mempunyai speed. Masa mula-mula xray wujud, doktor terpaksa memancarkan xray selama berminit-minit untuk mendapatkan film density yang optimum, bagi proses analisis seterusnya. Sebabnya ialah ‘kelajuan’ filem tu low, iaitu memerlukan lighting yang lebih kuat, ataupon masa exposure yang lebih lama. Kita takleh menguatkan tenaga xray, sebab berbahaya, oleh sebab tu, exposure time, iaitu jangka masa pendedahan patient kepada xray perlu lebih lama.

Dgn kemajuan teknologi seterusnya, ‘kelajuan’ film bertambah. Camne? Filem dibuat dari bahan yang responsif terhadap xray. Bila kena, dia akan react. Dan bila cuci, partikal yang diaktifkan akan jadi puteh. Low speed film mempunyai partikel dgn bentuk yang tak berapa nak optimum, utk mnyerap cahaya xray. Tapi high speed film mmpunyai partikel yg berbentuk tabular (kalau tak salah), yg mampu meningkatkan rate pendedahan terhadap xray. Dan bahan yg digunakan adlh silver halide, yang lebih sensitif terhadap xray. Hal yang sama jugak dalam photography. Cuma bezanya, dalam medicine kena pakai xray, sebab xray je mempunyai magnitud tenaga utk ‘tembus’ segala struktur jisim badan dan kurang efek radioaktifnye.

Kalau kita igt, masa zaman kecik-kecik, kalau pakai kamera yg menggunakan filem, bukan digital, kita kena beli filem, dan kat kotak2 filem tu de certain nombor. Contohnya Kodak 1600, Kodak 3200 etc. Dan dari yang kita paham time kecik-kecik, makin tinggi nombor, maken power. In a way, betol pe yang kita paham. Nombor-nombor itu adalah speed film tersebut. Dalam unit pe? ISO. Banyak unit yang ada utk menilai speed film, tapi yang lebih dominan digunakan adalah ISO. Iso pon de dua. ISo aritmetik, dan ISO logaritmik. tapi kita pakai biasanya, ISo aritmetik. 50, 100, 200, 400, 800, 1600 dan seterusnya. Nilai bertambah 2x ganda setiap kali, dan it applies to film speed too. FIlm dgn ISO 100 2x ganda lebih sensitif dari ISO 50.

Ok, setakat ni dulu. Sambung kendian. Feedback boleh disalurkan kat ruangan komentar. 🙂

Jazakumullahu khairan.

.mando.

Advertisements

7 Comments »

  1. ファエズーちゃん Said:

    waa..terer giler ilmu radio ko..
    xyah bce buku da aku..revise kat sni je..

  2. fonsozone Said:

    err..jgn la jadi anonymous.
    rasa mcm ckp dgn dinding plak.
    xde power ilmu radio ak. jgn nak masak nasi tmbah.

  3. fonsozone Said:

    and silap. partikel yang diaktifkan akan jd hitam.

  4. anwarash Said:

    so…yg x ray tu ade iso brape?

  5. fonsozone Said:

    xray ak kurang pasti.
    tp yg slow speed dia tulis D speed
    yang high dia tules F speed
    de A B C.. i mean.. PERNAH ada.

  6. Mursyid Said:

    salam, mando,
    tolong jemput semula jadi athor. dan aku pun x pasti mcm mana nak post apa2 entry kat blog nih. sorry byk tny.

  7. fonsozone Said:

    salam. ok ak da jemput. tadehal.
    kalo ko ada akaun wordpress, nati kat main page, de 2 blog bwh nama ko. ko tekan photografy dan ko leh stat tulis pe2.
    camne nak aplikasi ISO dlm kamera digital, tu ak akn sentuh laen kali insyaAllah. ak akn update sminggu skali.


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: