Rule Of Thirds

taken from digital photography school

taken from digital photography school

Rule Of Thirds adelah antara benda paling penting dalam menjadikan hasil fotografi anda lebih menarik dan sedap dipandang. Banyak gambar2 pro menggunakan hukum ini dalam hampir setiap gambar mereka.so, ape kejadah ROT (Rule of thirds) ni? jom kite tgk..

rule of thirds

rule of thirds

sebelum korang tangkap gmbar tu, bayangkan gambar tu dibahagikan kpd tiga secara menegak dan melintang.so jadi 9 bahagian r..

4 bulatan merah tu, adelah tempat yang dikatakan paling sesuai untuk korang letak subjek korang, menjadikan gambar korang agak best.

sbnarnye, kajian menunjukkan bahawasanya mata manusia bila memandang satu2 gambar, die akan melihat kat 4 point di atas tu.menarik kan?

So ape kate korang try tengok balik gmbar2 mane yg korang rase best, and try apply rule of thirds ni.. ni contoh2 gambar ye.

hazim at pella

hazim at pella

toxo

toxo

wasiek

wasiek

by fd

by fd

ok cube korang bayang kan gambar2 atas tu kalo sume subjek die dok tengah gambar.x ke gambar camtu agak bosan kn?

dan yang terakhir, bnda ni bukannye wajib pon..xde la SEMUA gambar kena ikut rule ni kan? xde dosa pn kalo x ikut..ni cuma guideline yg basic, untuk sume orang tau..ok?

last skali, untuk sesape nak tambah ape2 atau betulkn kesilapan yg aku buat, tambah ape yg aku x sebut,contribute gambar dlm kategori rule of thirds ke bole la buat sedemikian.maaf atas segala kekurangan yg ade.

sekian,

anwarash.

Advertisements

11 Comments »

  1. fonsozone Said:

    clarification.. 4 point itu adlh tempat di mana garis bersilang. so kalau korang pakai wide angle lens ke.. atau amek gmbr vertically..carik la tempat garis bersilang. and short form yg famous bg rule of thirds adlh RO3. so kalo g mana2 forum nmpk RO3..paham2 saje.

  2. Mursyid Said:

    Oke2, Thanks, Jazaakumullahu Khairan.

  3. Mursyid Said:

    One question, kalau guna optical viewfinder, mcm mana nak aplikasi RO3 nih? kena imagine sendiri2 ke?

    • anwarash Said:

      yep..ade je camera yg ade garis2 ni..kebanyakkannye mmg xde la..so rot ni mmg gune imaginary line je
      :p

  4. deqmoon Said:

    baguslah nuar..slama ni ada buat tapi xtahu hukum..hari ni baru tau hukum dia..mcm belaja hukum min mati lah pulak
    betul betul kena guna imaginary line..dr mesti ada skill ni

    eagle eyes..ladys hand..lion heart..keh3

  5. fonsozone Said:

    keh3.
    d80 de line2 tu.
    d300 mesti de kan nuar kan kan?
    haha

    • anwarash Said:

      ko mcm tau je d300 xde line2 ni..die nye line pelik sket..:p

    • Mursyid Said:

      Salam, Mando.
      Viewfinder cam aku nih dah rosak,
      nak baiki dlm 300-400 RM,
      so ko rasa worth it x kalo aku baiki,
      considering cam aku semi DSLR jeh.

  6. fonsozone Said:

    viewfinder yg manual tu rosak? camne rosak maksud ko? ke skrin digital tu yg rosak? ak rs ko mksdkn yg skrin digital tu kot? kalo yg skrin digital tu…kalo pd ak mmg pnting..psl nak review gmbr2 yg kita da amek. psl kita masih blaja..kdg2 gmbr amek mmg xmasuk akal. so nak kna tgk gk haslnya camne. tp kalo ko de plan nak bli kamera dSLR dlm ms trdekat…tu terpulang lah..haha. ni juz pdgn ak je.

    • Mursyid Said:

      bukan LCD, yg tempat kita intai guna mata tuh yg rosak,
      LCD tuh oke jeh, yg optical viewfinder tuh,
      contohnya : aku nak fokus gambar, tp bila pull focus knob tuh,
      view yg aku nmpk melalui tmpt intai tuh tetap statik, x fokus2 pun, tp bila aku tgk kat LCD, view yg aku nmpk ialah view yg telah kita focus. so kalo gitu camana bro?

  7. fonsozone Said:

    ooo….spupu ak mmg penah de prob nih. dia pny AF point satu x mnyala. kalo ak yg pkai dslr ni..da tntu important..lg2 kalo af poin xnyala..pastu gambar kabur lg..lg saket.kalo af poin ok..gmbr kabur..xpe lg..tp camne plak kalo manual fokus kan? kalo semi dslr ak kurg pasti sjauh mana kabergantungan trhdp viewfinder. tp kalo canon 400d.. mmg sgt brgantung. g la btolkan.


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: