Film Speed II

Mengaplikasikan penggunaan film speed

Sumorang pernah rasa dan hadapi keadaan bila amek gambar time gelap, atau low light situation, gambar jadi blur. Camne gambar boleh jadi blur? Ha.. ini yang kita nak tau. Tapi mungkin akan diterangkan dalam shutter speed nanti. Tapi pendeknya, shutter speed jadi macam slow, sebab nak kasik cahaya yang cukup masuk, supaya exposure gambar adalah selari dgn pe yang kita da set kat light exposure tu.. ( -2, -1, 0, +1, +2).. jadi kalau de menatang yang bergerak semasa shutter masih terbukak (lom terkatup), movement tu turut akan dirakam. so terhasillah blur.

Jadi camne nak elak blur? Jawapan sayur je.. lajukan shutter speed.. ye dak? Pe pro and kontra lajukan shutter speed? Pro ; gambar jadi x blur. Kontra; gambar jd gelap (dlm lowlight situation). Sebab? Cahaya yg diperlukan utk kasik gambar terang sket, lom sempat masuk, shutter da terkatup, pasal shutter speed laju (bukak dan tutup dgn pantas). Tapi mesti de jalan kan? Mesti ada other way around. Ye anak-anak.. di sinilah teraplikasinya ilmu film speed kita.

Telah diexplen, bila film speed makin laju, maksudnya film tu maken sensitif terhadap chaya. Maken laju, maken sensitif. Maksudnya, dalam keadaan cahaya yang x berapa nak ada pon, dsbabkan oleh film yg sgt peka dgn keadaan chaya, maka gambar tetap akan jadi terang. Tapi de satu benda yang x berapa nak best.. pasalnye bila film speed maken laju, film grain akan jd byk (kalo pakai film), atau noise (kalo digital). Maksudnya gambar mcm berbintik2. Mcm mananya leh de noise ni plak? haa.. rujuk kat wiki. Cam malas plak nak terang.

De org memang suka noise. Tapi pada aku, gambar yang ko amek, bialah dlm kualiti yg seoptimum mungkin. Noise (kalo nak tambah noise), kaler, exposure, sume leh ubah dalam potosop. Tapi kalo gambar asal da ada noise, memang xleh buang noise tu. De certain plugins mcm noiseninja yang leh reduce noice, tp setakat reduce jela.. tapi walau mcm mana keadaannya pon.. sebagai rules of thumb.. gambar blur adlh lebih sampah dr gambar yg byk noise tp sharp. Sharp itu penting ye kawan2. Sharp.

Maksudnya di sini, kalo tempat gelap, korang letak la ISo smpai ribu2.. xpe. biar sharp gambar. Itu lagi impoten. Tp kalo siang terang benderang, letak ISO smpai 1600, tu memang nak kena sigung sekali. Ingat, kualiti gambar biar seoptimum (bukan semaksimum) mungkin!

18

30

27

 

beberapa contoh gambar yg diambil dlm low light, dan ISo tggi. Gambar tidak diedit. Cuma mungkin kasik nampak lebih saturated.

Sepanjang pembacaan aku, utk sape2 yang nak beli dSLR, Canon memang pemes dek kerana sistem handling ISO yang cun. Means even ISo tggi, noise xberapa nak signifikan. Contohnya MarkIII mempunyai ISO yang leh gi sehingga 25600 (kalau x silap). Tapi kalau de duit, Nikon D300 atau D3 pon mampu mencabar kewibaan Canon. Mungkin aku akan cerita perbezaan Canon dan Nikon (dari pembacaan aku) di laen masa. Ingin ditegaskan di sini aku x pro mana-mana manufacturer. Kalau de orang nak kasik free mark III atau D3, besar tapak tangan, nyiru aku tadahkan (adat melayu). lol.

Salam. Jumpa lagi.

 

.mando.

Advertisements

2 Comments »

  1. Mursyid Said:

    Salam, berdasarkan apa yg aku baca,
    kalau aperture small, byk benda yg akan di-focus.
    jadi aku nak tanya (kpd sesapa), kalau kita nak amik,
    gamba muka org or 1/2 or 1/3 of body, kena guna aperture kecik atau besar? katakan scene masa tuh adalah dewan yg ramai org. so macam mana?

  2. fonsozone Said:

    akan diterangkan dlm bhgn aperture..insyaAllah..


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: