Shutter Speed

Assalamualaikum.

Ye, tak update lama. malas. haha. and mengharapkan agar kawan-kawan laen updatekan. tp macam takde. kesian blog ni bersawang..

Takpe, kita teruskan perbincangan pasal shutter speed, secara ringkas.. tak perlu tau yg komplikated sgt. first, shutter speed adalah kelajuan shutter, dan rasanya semua jelas akan maksud ni. nama dia dah cukup deskriptif kot. shutter ni adalah satu alat, yg dibina dalam kamera, bagi membolehkan cahaya masuk, untuk certain period of time. maksudnya, dia bukak lagi lama, banyak lah cahaya masuk. dia bukak sekejap, sikit lah cahaya masuk.

Aplikasinya? Kalo keadaan gelap, set lah shutter speed jd lagi lama. tapi, risk nya ialah akan terhasil blur (seperti yg pernah diterangkan). tapi, orang akan pikir, pe guna nak wat shutter speed lama..? nanti blur, susah lah.. tangan nak kena stabil dan sebagainye. jawapannya, kita gunakan shutter speed yg lama dan ISO yg rendah, untuk dapatkan efek-efek tertentu dalam gambar. contohnya, bila nak shoot light trail.. macam dalam post sebelom ni. bagi setiap gambar, mungkin shutter akan terbukak selama 15-30 saat (normal shutter speed yg sedap-sedap ialah 1/60 -1/80 saat), sebab gambar tu diambil dalam bilik yg terlalu gelap, dan kami hanya gunakan torch light utk ‘paint’ model-model tu.

Lagi satu aplikasinye, ialah utk amek gambar HDR (High Definition Range). gambar-gambar HDR, secara ringkasnya digunakan bila kita nak gambar kita mempunyai exposure yg seimbang bagi semua subjek dalam gambar. contohnya, kalo kita amek gambar pada exposure +1, subjek utama mungkin nampak ok, tapi background terlalu terang, dan ada part terlalu gelap. so utk mengatasinya, kita gunakan teknik HDR. kita amek gambar tersebut pada beberapa exposure (-3 -2 -1 0 1 2 3), supaya de range of exposure, maksudnya bukan lah satu exposure saje, ada banyak, dan kemudian kita gabungkan pakai certain software, dan hasilnya, gambar kita mempunyai range exposure yg tinggi (HDR).

Gambar-gambar HDR biasanye lawa bila kita amek gambar nature, bukan orang. dan gambar nature termasuk lah time malam-malam. dan untuk dapatkan exposure , contohnya, +3 dalam keadaan takde cahaya, kita memerlukan shutter speed yang lama. kita boleh naekkan ISO, tapi kualiti gambar HDR akan terjejas, pasal byk noise. so kita kena letak ISO pada 100, dan panjangkan masa shutter speed.

n650482471_993256_5127

n650482471_993257_5391– gambar HDR yang aku amek time malam di London.. memang kena pacak tripod masa nih.

n650482471_993248_9269– ini gambar time siang, di hamburg kot kalau tak silap. masa siang, handheld je takpe. xyah pacak tripod, pasal shutter speed laju.

oh ye, untuk amek gambar panning pon memerlukan shutter speed yg agak lembap dari biasa (mungkin 1/13 – 1/6 saat time siang). camne nak wat panning? laen post. heheh.

untuk shutter speed laju pulak, common sense. kalo kau nak amek gambar sport contohnya, kenalah laju gila shutter speed kau. dan biasanye amek gambar sport, memerlukan kamera yg ada aperture besar utk kualiti gambar yg terbaek. bagaimana aperture meng’affect’ shutter speed? itu akan diterangkan later-later, enshaAllah.

and bila aku cakap HDR manusia tak lawa, bukan lah tak lawa langsung. cuma post processing nya ialah pain in the a**, hanya untuk kasik nampak ok. contoh certain HDR manusia yg aku shoot beberapa tahun lepas :

halfi2R

IMG_0667_8_9_tonemappeduR

n650482471_1046974_7663-kalo HDR untuk ramai-ramai, takpe. senang je post processing, pasal orang takkan nampak segala kematu dan jerawat kat muka subjek. yg leceh ialah portrait.

okeh, itu sahaja dulu.

jazakumullahu khairun jaza2.

wassalam!

Advertisements

2 Comments »

  1. k.afifah Said:

    the first 2 pics are awesome la!

  2. fonsozone Said:

    hehe. tapi ada org lg suka gambar nombor 3 😀


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: