Archive for ExperimentalIdeas

UPDATE!


Assalamualaikum semua!

Sekian lama tak hapdet.. dek busy sebab ada exam segala. dah dekat dua bulan kot tak hapdet. siap masing-masing dah masuk fa9al 9oifi. untuk mengelakkan blog ni dari mati dan tak bernyawa, aku letak update sikit pasal sedikit projek amek gambar semalam, yang dirancang dan dikelolakan oleh saudara Anwar Rashid di bayt gravity, disertai oleh aku, ejad, halfi dan model-model yang bertauliah laennya.

Tema projek kali ni adalah ‘water splash’. Projek water splash memang popular. dah ramai wat. kira macam dah jadi salah satu ‘silibus’ belajar amek gambar.  Kemudian kitorang wat lak projek ‘light trail’, lagi satu ‘silibus’ dalam dunia fotografi ni. kira malam tadi, dari kol 9 malam smpai kol 3 pagi, kitorang berjaya habeskan 2 chapters, alhamdulillah.

Setup untuk projek water splash memang aku tak ingat secara detail. sedikit butiran :

Kamera: Nikon d300 (triggered by remote control)

Lens: 18-135mm (mungkin).

Flash : Built in 1/128 (master) and Nikon SB 600 (slave); Nikon SB 600 (TTL) bounced upward near the subject and built in flash di-block dengan sekeping kad untuk elak flare on glass.

Backdrop:  Kain itam milik anwar.

Lokasi: Dapor bayt gravity.

walaupon tak sesempurna yang sepatotnya, namun kami gembira dengan resultnya. sebab memang takde pengetahuan basic tentang setup yang sepatutnya, semua based on try and error, dan pengetahuan kami dalam CLS juga sangatlah limited. Sedikit water splash dari semalam..

splash 059eR

splash 046eR

untuk projek light trail plak.. details nyer :

Kamera : Nikon d300

Pastu kitorang just ‘paint’ model dengan cahaya dari torch light ejad dalam bilik gelap. Setel!

Sedikit light trail dari semalam :

potret 048R

potret 054ER

potret 063ER

potret 050eR

Jam 3.30 pagi lebih kurang, tamat la sesi amek gambar, dan di sambung dengan sesi PES sampai subuh. harapannya, mungkin benda-benda camni leh dibuat dengan kekerapan yang sedap-sedap orang kata, agar otak tak beku dan terus berkarya. pada member-member lain yang de gak wat sesi camni, boleh la upload hasil-hasil anda di blog nih. leh kongsi-kongsi ye dak?

Jazakumullahu 5hairun jaza2.

.mando.

P.S:  aku baru mendapat teguran tadi yg gambar light trail nampak black patches all over the place. mintak mahap pasal kat monitor kompiter ni, nampak elok je. so.. anggap jela dark patches tu tak wujud. ahaha.

Advertisements

pilot

salam sume,

terima kasih r kpd sape yg dh join wordpress ni, semoga benda ni kasi menafaat kat sume org.

aku bukan nak rush ke ape, tapi aku ade satu idea untuk satu projek fotografi ni. Benda ni aku dah fikir dari 2nd year lagi. Tak terbuat je. So bile aku fikir dh ade member2 mantop mcm mando, ejard etc., aku rase ni ar masanya aku kongsi benda nih.

Idea nya untuk buat light trail untuk duwar jamiah dkt irbid kita ni sndiri.nak tangkap gmbar, dari tempat tinggi la (atas gym ke,kdai fotostat ke tapi nak atas bumbung) so ape pendapat korang pasal benda ni?aku rase ade je tripod kan korang. cuma problem nye nak cari lokasi untuk pacak je la.

so lebih kurang camni la nampaknya

contoh

round and about by- W.Epps -

bagi aku gambar kat atas ni masih dari angle yang agak rendah dan kreta die pun x banyak kan. duwar jamiah tu macam meriah lagi je.

benda ni kalo jadi kita boley buat wallpaper untuk permai ke, buat poskad ke dan macam2 lagi. berbakti beb.

kasi respon korang eh.mekasih.

anwarash.