Archive for Tribute

Rarindra Prakarsa

Siapa Rarindra Prakarsa? dia ialah seorang yg misteri. rarindra adalah cyber name beliau. mungkin hanya ada beberapa org saja yg bertuah dpt mengenali beliau secara peribadi. mungkin hanya beberapa org saja yg tahu nama sebenar beliau. dia memang misteri.

 

beberapa tahun lepas (sekitar 2-3 tahun lepas), rarindra telah mencipta satu fenomena dalam dunia fotografi.. sampaikan sape-sape yg tak tau sape rarindra, dia memang kodi. orang semua tergila-gilakan nak tau, siapakah rarindra prakarsa sebenarnya? yg diketahui, dia ialah org indonesia, dan kemungkinan besar orang jawa. tapi kenapa? kenapa pencinta seni dan fotografi menganggap rarindra adalah antara sifu paling agung?

 

sebabnya ini..

 

5052958-md5143935-lg5521916-lg5530970-lg5565693-lg6201314-lg6704619-lg

 

rarindra prakarsa ialah seorang fotografer yg hebat, dan pemanipulasi gambar yg superb. idea beliau yg diketengahkan dalam seni-seni beliau, adalah sesuatu yg baru, yg orang tak pernah terfikir nak buat. kemahiran beliau bermain dgn cahaya dalam setiap gambar sangat menyayat hati saya. kemahiran beliau membuat gambar outdoor seolah-olah gambar di studio membuat para newbies dunia fotografi bingung.. dan kagum. itulah sebabnya.

 

saya mengikuti forum-forum di tenet utk mengetahui, bagaimana workflow rarindra. of course, rarindra sendiri tak pernah reveal lah kan. tapi ada macam-macam teknik yg orang ajar. sampai saya sendiri, pada mulanya, membuat efek cahaya tersebut secara manual (pakai brush), sebab pening pk camne rarindra wat gambar dia.

 

Picture138copyantara hasil pertama saya cuba membuat efek rarindra secara manual.

 

tapi selepas beberapa lama, ada orang telah berjaya menghasilkan satu workflow, yg hasilnya seakan-akan gambar rarindra. dan seriously, teknik ni jauh lebih senang utk di folo dari manually buat.

 

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1006&message=24971754

 

kawan-kawan boleh lihat dan berlatih. tapi pastikan asas photoshop agak-agak kukuh. utk beginner photoshop, kena bukak kitab fundamentals dulu 🙂 post ini, saya kira, adalah satu kegembiraan kepada org yg suka gambar-gambarnya kelihatan luar dari biasa (sebab ada org prefer mengekalkan natural look pada hasil mereka). jadi selamat mencuba!

 

6120_144230389061_765794061_3429434_3259735_nantara yg pernah dihasilkan dgn tutorial di atas. tp ni bukan hasil paling kemas yg saya buat. korang leh wat lagi bes!

Advertisements