Posts Tagged ‘rule of thirds’

Rule Of Thirds

taken from digital photography school

taken from digital photography school

Rule Of Thirds adelah antara benda paling penting dalam menjadikan hasil fotografi anda lebih menarik dan sedap dipandang. Banyak gambar2 pro menggunakan hukum ini dalam hampir setiap gambar mereka.so, ape kejadah ROT (Rule of thirds) ni? jom kite tgk..

rule of thirds

rule of thirds

sebelum korang tangkap gmbar tu, bayangkan gambar tu dibahagikan kpd tiga secara menegak dan melintang.so jadi 9 bahagian r..

4 bulatan merah tu, adelah tempat yang dikatakan paling sesuai untuk korang letak subjek korang, menjadikan gambar korang agak best.

sbnarnye, kajian menunjukkan bahawasanya mata manusia bila memandang satu2 gambar, die akan melihat kat 4 point di atas tu.menarik kan?

So ape kate korang try tengok balik gmbar2 mane yg korang rase best, and try apply rule of thirds ni.. ni contoh2 gambar ye.

hazim at pella

hazim at pella

toxo

toxo

wasiek

wasiek

by fd

by fd

ok cube korang bayang kan gambar2 atas tu kalo sume subjek die dok tengah gambar.x ke gambar camtu agak bosan kn?

dan yang terakhir, bnda ni bukannye wajib pon..xde la SEMUA gambar kena ikut rule ni kan? xde dosa pn kalo x ikut..ni cuma guideline yg basic, untuk sume orang tau..ok?

last skali, untuk sesape nak tambah ape2 atau betulkn kesilapan yg aku buat, tambah ape yg aku x sebut,contribute gambar dlm kategori rule of thirds ke bole la buat sedemikian.maaf atas segala kekurangan yg ade.

sekian,

anwarash.

Advertisements